Vi nordmenn har aldri vært mestre i å lese bruksanvisninger. Mens vi er langt oppe på lista over å være best i klassen på "prøve og feile" metoden. Det går oftest bra når det gjelder å få klokkeradioen til å fungere. Og er vi uheldige å ødelegge noe, er det da bare å kjøpe en ny. Det finnes flere av dem i butikkhylla.
Men når vi skal planlegge topptur på ski er det ofte veldig lønnsomt å kunne "bruksanvisninga." . Alternativet kan i ytterste konsekvens være så mye mer fatal. Der det ikke finnes noen gjenkjøpsgaranti.
Vi nordmenn er nok generelt lite flinke på å planlegge turer. Mange av oss har et veldig distansert forhold til kart. Figuren under taler vel i så henseende det tydelige språk. Settinga er to personer som har gått den såkalte normalruta til topps på Ullstinden utafor Tromsø og så tegnet inn deres versjon av ruta på kartkopien...
Vi ser det også på skredkursene; når vi spør om hvor mange som bruker kart under planlegging av sine turer er det få som rekker opp hendene...
Så da skal dette handle om ei utfordring til oss alle om å bli bedre, mye bedre til å bruke kart i planlegginga av våre turer. Og da faktisk papirkartet. Selv i vår digitale hverdag fremstår de norske 1:50 000 fjellkartene fortsatt som et utrolig praktisk og funksjonelt verktøy å bruke.
Her fremstår topptureventyret med alle sine høydekoter, utfordringer og drømmer. Kartet kan vi legge på bordet, måle bratthet, studere terrengformasjoner, diskutere rutealternativer sammen med turvennene ut fra gjeldende skredvarsel og gruppesammensetning. Når vi alle er enige, kan vi så avslutte siste kaffekoppen med tegne inn aktuell rute for turen vi skal gå. Inkludert også en plan B og eventuelt plan C.
Vi har da på et stykke papir samlet en nøye gjennomarbeidet plan for vårt store topptureventyr som venter utafor døra. Det er verdifull rikdom det. Men husk også å ta med kartet på turen og bruk det underveis.
Men kartet er selvsagt bare en liten del av den totale ramma når det gjelder turplanlegging.
Werner Munters 3 x 3 metode for turplanlegging vises i figuren under. Et meget bra utgangspunkt for å bevisstgjøre oss selv alle faktorer vi bør vurdere slik at vi kan få leve et langt lykkelig toppturliv.
Uansett, dette skulle være en hyllest til kartet. Kartet er et meget viktig hjelpemiddel for å planlegge og gjennomføre våre gode opplevelser. Så oppfordringa til alle blir å lære seg kart og bruke kart til å planlegge og gjennomføre turene våre.
I ytterste konsekvens kan faktisk dårlig eller ingen planlegging i dag bidra til at vi løser ut skred i morgen. Og et liv er det ikke sikkert vi kan få kjøpe et til av.
Så sett deg ned i dag og planlegg morgendagen!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar