onsdag 5. november 2014

Det står skrevet...

Kunnskap er viktig i enhver sammenheng. Ferdsel i vinterfjell er intet unntak.

Men for undertegnede som er vokst opp i hin tider med fjellski og bambus skistaver var tilnærminga til livet under åpen himmel mere preget av Jack London og Mikkel Fønhus lektyre. Det var opplevelsene som var det viktigste.

Så når man i dag tenker tilbake innser man at det vel i mange tilfeller var mere flaksen enn bevisst fornuft som rammesatte sporene vi gikk. Man kan vel prise seg lykkelig over at det gikk bra i alle de fjellsider brattere enn 30 grader man rotet seg ut i den gangen.   

Ferdselsmønstret har endret seg drastisk de siste 5- 10 år. Fra å være en aktivitet utøvet av de få fra mars og utover, er toppturer på ski i dag blitt en folkeaktivitet der spor settes fra første snøfnugg treffer bakken på høsten og til langt utpå sommeren. Flere på tur over lengre tidsrom tilsier at risikoen blir større for at flere skal omkomme i snøskred. Og det er vel noe av det man kan lese ut fra statistikken der man ser en viss økning i dødsratene de senere år.

Så derfor er kunnskap viktig. Rett kunnskap om hvordan unngå å bli tatt av skred.

Bøker
En inngangsport til å lære mer er den gode gamle metoden; å lese ei bok om snøskred. Her er vi i dag så heldig at vi har fått flere ypperlige sådanne på markedet . Her er et par aktuelle :

For de som foretrekker morsmålet gir følgende bok ei meget god innføring:
 
Forfattet av Kjetil Brattlien er den skrevet i et lettfattelig språk og har en god pedagogisk oppbygging av stoffet. Boka kan bestilles her  

For de som behersker engelsk anbefales denne boka:

 
Forfatter Bruce Tremper er en internasjonal kapasitet innen skred med bosted Utah. På typisk amerikansk måte er boka utrolig godt skrevet og stoffet bygget opp med god pedagogisk tilnærming. Boka kan kjøpes her

I tillegg til disse finnes et utall flere ypperlige bøker. For spesielt interesserte er det bare å utforske nettet for å finne flere.

Veien videre..
Når du så har lest deg opp litt er tiden inne til å gå ut i den virkelige verden for å praktisere og skaffe seg mer kunnskap og bygge opp viktig erfaring. Kanskje har du en god venn som kan en del om snøskred som du kan få være med på tur. Eller så er kanskje det enkleste å ta et skredkurs.

Av Espen Nordahl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar