- Jeg som utløste.
Burde ikke kjørt der. Bruddkant ca. 50 cm.
Å bygge opp kunnskap og erfaring i å kunne ferdes tryggest mulig i vinterfjellet handler mye om erfaringsdeling. Hadde vi klart å få en enda åpnere delingskultur rundt dette å stå frem og fortelle om våre hendelser, ville vi hatt enda flere gode verktøy i kista. Til å skru oss sammen til å bli enda bedre.
Så tusen takk Viktor Olsen, gode venn, for at du står frem med denne hendelsen din fra søndag 20.februar.
En hendelse som kunne skjedd mange av oss!!
-Går vel i samme fellen som de fleste. Mitt faste område. Er der
ukentlig og mener at jeg følger med. Hadde et skarelag 10 cm. ned fra før. Kom
30 cm pudder i natt. Hadde kjørt 2 turer før i dag i en dal som er kanskje 30
grader. Virket som at snøen hadde satt seg. Gikk faktisk ekstratur til fots for
å sjekke forholdene fredag med bikkja. Vurderte at jeg kunne kjøre en annen
renne som er en del brattere. Var uten tvil en feilvurdering. Skredet gikk på
ca. 550 moh. Følte aldri at det var skikkelig farlig, men jeg skjønner nå at
man er rimelig hjelpeløs når det skjer. Hadde utrolig flaks med at jeg traff en
stor sten så jeg stoppet etter 2 meter.
Tross gode observasjoner og vurderinger kan det gå galt. For oss alle. Usikkerheten. Usikkerheten med ikke å ha ha oversikt over alle faktorer. Den må vi leve med. Når vi befinner oss i skredterreng.
Hva var så utgangspunktet for dagen og hendelsen.
Sted:
Været
Været siste dager var preget av vind fra fra sørvest i kombinasjon med snøbyger. Litt typisk skredvær med andre ord.
Terreng og skredvarsel.
Nedkjøringa foregikk i skredterreng i SØ heng. Kan muligens se og høres ut ut som om skredet løsnet på skarelag med fokksnø som flak. Ut fra de angitte skredproblemer i skredvarselet og teksten i skredfarevurderingen står fokksnø problemet; nedføyket lag med nysnø, frem som det viktigste.
Viktor fikk en kort ferd og stoppet heldigvis mot en stor stein. Uskadd. Lengre nede i fallinjen for skredet var det trær. Hadde han blitt ført videre nedover kunne han med større fart truffet disse og konsekvensene blitt større.
Forskning viser at mange (de fleste?) skredulykker skjer i såkalt kjent terreng. På de rutene du har gått utallige ganger. Uten at det har skjedd noe...men som kanskje går i skredterreng. Uten at du har tekt så mye over det.... Så en dag når forholdene er litt annerledes enn de har vært tidligere...
-Utrolig hvor hardt det var etter at det løsnet.
Ja, snø kan være tung! Prøv å grave ut ei blokk med kompakt fokksnø på 50 x 50 cm. Den veier litt. Ganger du det med noen kubikkmeter mer snø...kan det være tilnærmet et godstog du blir truffet av.
Skredhendelser. Den harde vei å skaffe seg kunnskap. Så lenge det går bra, er det så utrolig flott at flere som Viktor at du står frem med sin historie. Jo flere slike historier, jo mer kan vi lære.
-Det verste er ikke det som skjedde i dag, men det som kunne skjedd tidligere. Fikk en lærepenge som jeg skal huske. -Tenker vel også at det blir slutt på kjøring over 30 grader.
Uansett hvordan vi velger å forholde oss til lærdommen. Kunnskap, erfaring og bevisstgjøring rundt temaet er viktig. Slik at du kan velge den turen du mener i dag er den tryggest for meg og mine.
God tur videre, Viktor. Vi ses på fjellet. Og atter en gang en stor takk for åpenheta og erfaringsdelinga.
Alle fotos:Viktor
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar