mandag 9. februar 2015

Francescos spor

På tur i Dolomittene med base i den lille trivelige landsbyen Corvara. 6 dager skal vi på tur med fjellføreren Francesco Tremolada.   I en vinter der lange perioder med lite snø og kulde har gitt de svake lag gode vektstvilkår. I ei februaruke der Alpene sålangt har har hatt en av sine verste skredvintre når det gjelder antall omkomne.

Dagene før vi ankom Italia hadde det snødd tett og mye. Dagen da vi drar på første tur setter nordavinden inn og snøforflytningen er stor. Meget stor. Vi velger skogen som vår lekegrind store deler av dagen. Da vi nærmer oss skogrensa og skuer fokksnøen i vilter dans på fjellryggene over oss kommer samtalen inn på skredutfordringer og bruk av ballongsekk. Vi spør Francesco hvorfor han ikke bruker det. Svaret er entydig; -Man skal ikke bli tatt av skred!! Kort og greit. Med alle sine fasetter til ettertanke er ordene krystallklare. Torben og jeg ser på hverandre og nikker.

På veien videre opp mot ryggen vektlegger Francesco at dette handler om å kunne bruke terrenget. Der ligger svaret. Der ligger mulighetene og der ligger begrensningene. Uansett; terrenget er svaret. Torben og jeg ser på hverandre og nikker igjen.

Vi hadde før turen vært i kontakt med en italiensk toppturentusiast og sagt at vi var på vei til Dolomittene for ei uke med skiturer og skulle bruke fjellfører; hvem da?; Francesco Tremolada! Ja da har dere fått den beste!!

Enkelte ganger er det uendelig godt å få bekreftet at sine egne vaklende tilnærminger til livet i brattere snødekte fjell så entydig får gjenklang i ei profesjonelle tilnærming til utfordringene.

Så derfor; for evig og alltid; "Snøskred - Nei takk!"

Av Espen Nordahl

 Francesco Tremolada
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar