tirsdag 17. januar 2017

Les. Les for fan. Spesielt om tallet 2.

Et bilde sier mer enn 1000 ord heter det.  Men det gjelder ikke alltid. Spesielt ikke hvis de ordene forteller noe viktig. Så noen ganger bør vi lese ordene også.

Spesielt de om tallet 2.

For mange som lever sine timer ute i snødekte fjell er det livet basert på bilder av tallene 1,2,3,4 innbakt i fargene grønn, gul, oransje og rød farge med ett tilhørende ord.  Forholdet til skredfareskalaen er for mange relatert til denne enkle visuelle fremstillingen. Men livet bør være verdt litt mer innsats.


Rød farge, tallet 4 og ordet Stor tilsier umiddelbart at her skal man være obs. 4 på en skala fra 1-5 er høyt. Røde trafikklys vet vi umiddelbart tilsier stopp.  Kirkeklokkene ringer. Vi forstår. Og vi handler resolutt og mer eller mindre automatisk legger våre skispor i helt skredtrygt terreng. Eller kanskje helst i oppkjørte skispor.



Tallet 3 kan også være ei utfordring, men...


..det er når skjermen med dagens skredvarsel lyser opp med en 2er dandert inn i  den duse litt koselige gulfargen at det ofte ikke er så mange vekkerklokker som ringer. 2 er jo et lite tall. Moderat skredfare er jo heller ikke så stor skredfare da. Virker ikke så farlig.Følelsesmessig og mentalt sett. Og vi legger avgårde på tur. Og ender ofte opp i skredterreng. På steder vi egentlig ikke burde vært den dagen.



Kort fortalt. Statistikken sier at de fleste skredulykker skjer på faregrad 3 og på 2.

Så derfor bør vi ta oss tid.  For dette handler vel egentlig om tid. Og om interesse. Eller mangel på sådanne. Til å ta en tur inn på bakrommet først. Bak gulfargen. Bak tallet 2. Sette oss ned og lese hva som står i teksten i skredvarselet. Det er mye viktig lærdom i det skrevne ord. Spesielt de som står i skredvarslene. Egentlig det meste av lærdommen å finne der. Som faktisk i ytterste konsekvens kan redde livet ditt.

Så hva står det skrevet bak det gule 2-tallet?  Generelt:"Ferdsel i skredterreng krever kunnskap. Lokalt ustabile forhold. Skredutløsning mulig."

Ups. Ikke så uskyldig likevel dette tallet 2.

Men det er flere gulnyanserte kunnskapseventyr vi får fortalt. Hvis vi leser enda litt mer. I de regionale skredvarslene. De livs-viktigste ordene. Som blant annet forteller oss hva som er gjeldende skredproblem. Denne fokksnøen, nysnøflaket eller dette dype vedvarende svake laget. I hvilken høyde. I hvilke eksposisjoner. Viktig viktig informasjon vi bør forholde oss til.

Og det kommer enda mer;  om hvordan vi under de gitte skredproblem kan takle utfordringene vi møter når vi skal ut og sporlegge fjellene. Skredvarslene bidrar med gode gratis ferdselsråd. Som kan være veldig lure å følge.

Også på det lave tallet 2.

Hvis vil vil leve lykkelig lenge i kongeriket sammen med våre kjære.

Noe er blitt borte på veien. Fra Asbjørnsen og Moe eventyr til dagens digitale sosiale mediaverden der alt ofte blir servert bildelig kort fortalt.

Så ta deg en tur inn på bakrommet. Og les. Les for fan.

Spesielt om tallet 2.

LES teksten i skredvarselet! Kan være lurt det.






2 kommentarer:

  1. Skrevet med lidenskap og åpnebar kunnskap, dette. Støttes.

    SvarSlett
  2. Bra. Samtidig er det verdt å huske at det naturligvis skjer flest ulykker på grad 2 og 3 fordi 4 og 5 skjer så sjelden, og kommer gjerne ifbm. at det er mer ekstremt vær, som svært få legger ut på tur i/etter. Ergo det er gjennom et år veldig mange flere som er ute på tur ved grad 1-2-3 enn når det er 4-5 på et konkret geografisk område = vesentlig flere sjanser (dog noe lavere sjanse per hode) for å utløse og bli tatt av skred.

    SvarSlett